duminică, 11 august 2019

Yoga faptei si Yoga Renuntarii - Bhagavad Gita cap 5

Am inceput sa citesc Bhagavad Gita si acum intelegand mai multe din conceptele hinduse,m-am gandit sa impartasesc cu voi,din capitolul 5 - intitulat Yoga Renuntarii. Traducerea este facuta de editura Herald in limba romana (este bilingv - hindusa si romana).  Bhagavad Gita cuprinde  discutia dintre Ajuna si Krishna (incanarea lui Dumnezeu care sustine- Vishnu) care il invata despre moralitatea pe campul de lupta (din cauza incalcarii dharmei de catre propriile rude, Arjuna trebuie sa lupte cu ei). Inclusiv viata este o lupta dintre bine si rau, dintre moralitate si incalcarea acesteia. Desi aceasta intamplare este de multi ani,ea ne inspira cum sa ne traim viata in armonie, din punct de vedere dharmic. 

"Renuntarea si yoga faptei duc ambele la binele suprem. Dintre cele doua, yoga faptei este mai presus decat renuntarea la fapte.
Trebuie recunoscut ca ascet ca cel care nu uraste si nu doreste; cel cae a trecut dincolo de dualitate, o tu cel cu bratul mare, se elibereaza usor de legaturi.
Numai cei putini la minte, nu si inteleptii, vorbesc despre Samkya si Yoga ca despre lucruri deosebite; cel care urmeaza doar pe una obtine totodata fructul amandurora.
Starea care se dobandeste prin Samkya se dobandeste si prin Yoga; cel care vede Samkya si Yoga sunt una, acela vede.
Renuntarea, o tu cel cu bratul mare, se dobandeste cu greu fara yoga, ascetul cufundat in meditatia yoga ajunge fara zabava la Brahman.
Cel unit in yoga, cu trupul purificat, cu trupul invins, cu simturile, al carui Sine este Sinele tuturor fiintelo,chiar daca el faptuieste nu este intinat.
"Nu eu faptuiesc ceva", asa gandeste cel concentrat care cunoaste adevarul, atunci cand vede, aude, atinge, miroase, mananca, doarme, respira, vorbeste...
Cel care faptuieste daruindu-i lui Brahman toate faptele, parasind orice legatura, de el nu se prinde pacatul, precum apa de frunzele lotusului.
Yoginii savarsesc fapte cu trupul,simtul intern, cu mintea si chiar numai cu simturile, parasind orice legatura pentru purificarea  Sinelui.
Cel unit in yoga, parasid fructul faptelor,dobandeste pacea suprema; cel neunit,legat de fruct se inlantuie prin actiunea dorintei".

# yoga- conexiunea cu Dumnezeu(Brahman)
Sunt mai multe tipuri de practici yoghine.
Bhakti yoga - devotiunea fata de Dumnezeu
Hatha yoga - asane sau exercitii fizice care ne ajuta pe toate planurile *fizic, mental, emotional si spiritual.
Krya yoga - purificarea corpul prin diferite tehnici.
Raja yoga - tehnici de concentrare, pentru cei mentali,
Karma yoga - actiunea detasata de fructul acesteia,
Laya yoga - repetarea unui cuvant(mantra) care trezeste in noi diferite energii *asemanatoare cu afirmatii insa mult mai puternice
Jnana yoga - calea intelepciunii,
Yantra yoga - se mediteaza la imaginea zeitatii.
Tantra yoga - contine tehnici desptre energia sexuala, ridicarea lui Kundalini.
Toate aceste feluri de yoga sunt legate intre ele, invatam ce sa mancam si cum sa mancam, cum sa ne purificam corpul, cum se face cu adevarat actul sexual divin, cum sa ne crestem zilnic energia, cum sa fim in conexiune cu Sinele Divin/Dumnezeu, cum sa ne ajutam de intelect pentru a intelege cunoasterea spirituala, etc.

#Samkya - calea duala,care imbratiseaza calea materiala(prakriti) si calea Spiritului/Sinelui Divin(purusha).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu